Ultimátní recept na chutnější domácí mandlové mléko
- Publikováno 11. 3. 2020
- Hobby
- Karel Marek
Mandlové mléko získáva, stejně jako celý segment zdravé výživy, na ohromné popularitě. A není to jen kvůli tomu, že je vhodné pro vegetariány, vegany a všechny s intolerancí/alergií na laktózu. Je to i pro jeho vynikajíci lahodnou chuť. A domácí výrobek jednoznačně překoná ve své kvalitě (a i ceně) ten kupovaný. Pojďme se tedy podívat na to, jak si udělat chutnější a zdravější domácí mandlové mléko.
Domácí výrobou totiž připravíte mandlové mléko bez konzervantů, stabilizátorů a přidaného cukru, který je ve většině kupovaných nápojů. A v některých je ho dokonce více než mandlí. Zároveň můžete kontrolovat podíl ořechů a vody, a docílit tím pro vás ideální konzistence a chuti mléka.
Na recept budete potřebovat:
- 1 hrnek mandlí
- 3 - 4 hrnky vody + voda na namočení mandlí
- špetka soli
- plátýnko na zcezení
- výkonný mixér
Jak si připravit mandlové mléko
Pro přípravu potřebujeme jeden hrnek mandlí. Ideální je použít kvalitní mandle (použít můžete loupané i neloupané), které koupíte v každém dobrém obchodě nebo oblíbeném e-shopu.
Mandle nasypte do misky (nepoužívejte zavařovačky nebo podobné nádoby, protože v nich se vám budou dole usazovat a vy je budete muset dolovat ze spodku sklenice) a zalejte je studenou pitnou vodou tak, aby byly všechny plody pod hladinou.
Můžete samozřejmě použít vodu přefiltrovanou a/nebo převařenou.
Mandle ve vodě nechejte alespoň ideálně pak přes noc. Pokud toužíte po krémovějším mléku, můžete je tam ale nechat až 48 hodin. Tak z mandlí extrahujete všechny ořechové příchutě.
Z mandlí slejeme vodu, dáme je do mixéru spolu se třemi až čtyřmi hrnky čerstvé studené vody a rozmixujeme je na kaši. Směs přecedíme přes bavlněné plátýnko nebo jemnou gázu a vymačkáme do misky hotové mléko. V lednici domácí mandlové mléko vydrží 3 – 4 dny. Před každým servírováním ho nezapomeňte důkladně promíchat nebo protřepat.
Přísady pro ještě lepší chuť mléka
Hotové mléko vraťte do mixéru a zkuste tyto varianty:
-
Přidejte špetku kuchyňské/mořské soli. Zvýrazníte nasládlou chuť ořechů.
-
Rozřízněte jeden vanilkový lusk a jeho semínka vložte do mixéru. Popřípadě použijte lžíci vanilkového extraktu či pasty. Vaše mandlové mléko se tak chuťově přiblíží tomu kravskému.
-
Když si chcete osladit život, zkuste mlého osladit přidáním odpeckované datle, javorového nebo agávového sirupu, kokosového nektaru, medu... Záleží jen na vašich chutích a představivosti.
-
Nezapomeňte i na koření. Můžete zkusit přidat skořici, muškátový oříšek, kardamom nebo dokonce i špetku šafránu.
-
Pro ještě krémovější texturu mandlového mléka můžete do směsi přimíchat i trošku kokosového oleje.
Tip: Recept na nejrychlejší domácí mandlové mléko
Pokud je pro vás celý proces náročný a chcete si ho maximálně ulehčit, nahraďte hrnek mandlí cca 2 polévkovými lžícemi přírodního mandlového másla :-).
Domácí mandlové mléko v pěti bodech
- má příjemnou ořechovou chuť, smetanovou barvu a krémovou texturu
- vyjde vás levněji než kupované a zároveň bude daleko chutnější a zdravější
- není tak kalorické jako kravské nebo sójové mléko, ale obsahuje také méně bílkovin
- vydrží v lednici 3 – 4 dny
- zbytky jader využijete do raw dezertů, jogurtů nebo kaší