Ultimátní recept na chutnější domácí mandlové mléko

Mandlové mléko nabírá na popularitě – stejně jako celý segment zdravé výživy. Není to jen kvůli tomu, že je vhodné k pití pro vegetariány, vegany či lidi s intolerancí/alergií na laktózu. Je to i o jeho lahodné chuti. A stejně jako v jiných případech, domácí výrobek překoná ve své kvalitě (i ceně) ten kupovaný. Pojďme si tedy odpovědět na otázku: Jak udělat chutnější mandlové mléko?

Jak si připravit mandle?

Prvně si připravte hrnek obyčejných mandlí. Nepotřebujete nic loupaného, blanšírovaného, osoleného, oslazeného či jinak ochuceného. Prostě si zajděte do obchodu a vyhledejte si tam mandle natural. Fanoušci Strany zelených si mohou zakoupit dražší BIO verzi.

Mandle nasypte do misky (nepoužívejte velké zavařovačky či podobné věci, protože v nich se vám budou ořechy usazovat a vy je budete muset dolovat ze spodku sklenice) a zalijte je studenou pitnou vodou tak, aby byly všechny plody pod hladinou.

Jestli se bojíte chemikálií, můžete si vodu přefiltrovat a/nebo převařit.

Mandle ve vodě nechte alespoň 8 hodin. Pokud toužíte po krémovějším mléku, můžete je tam nechat i dva dny.

Tip: Když nemáte čas čekat, můžete ořechy zalít vařící vodou a zakrýt je pokličkou. V takovém případě by jim měla stačit pouhá hodina.

Když se k misce vrátíte, uvidíte lehce “mléčně” zabarvenou tekutinu plnou nabobtnaných plodů mandlovníku. Některé oříšky dokonce popraskají a vy tak uvidíte “dovnitř” – což je naprosto normální.

Mléčnou vodu použijte třeba k zalití bylinek a “vyluhované” mandle hoďte do silného/výkonného mixéru.

K nim přidejte cca 3-4 hrnky vody. Jestliže chcete hustější a krémovější konzistenci, vystačíte si s 2 hrnečky.

Přísady pro lepší chuť

Obyčejný recept na výrobu domácího mandlového mléka bychom měli, ale jak ho vylepšit?

1.) Přidejte špetku kuchyňské/mořské soli. Ta pomůže zvýraznit chuť ostatních ingrediencí.

2.) Rozřízněte jeden vanilkový lusk a jeho semínka vložte do mixéru. Popřípadě použijte lžíci vanilkového extraktu či pasty. Díky tomuto kroku se vaše mandlové mléko chuťově přiblíží tomu kravskému.

3.) Oslaďte si to. Možností je spousta. Odpeckované datle. Javorový či agávový sirup. Kokosový nektar. Dá se použít i český med, avšak mějte na paměti, že v takovém případě už není recept vhodný pro vegany.

4.) Nezapomeňte na koření. Můžete přidat skořici, muškátový oříšek, kardamom či drahý šafrán.

Bonus: Pro krémovější texturu mandlového mléka zkuste do směsi přimíchat trochu kokosového oleje.

Mixování a “dojení”

Když budete mít všechny potřebné věci v mixéru, zapněte ho na nejvyšší obrátky na 1-2 minuty. Popřípadě až do doby než budou všechny mandle rozsekány na malinké kousíčky.

Poté přijde řada na tu nejotravnější část. Oddělit od sebe mléko a dužinu.

K tomu je potřeba jemné sítko/cedník a/nebo plátýnko na sýr či mušelín na vaření. Mušelín si můžete koupit i jako obyčejnou tkaninu, ale pozor na prodejce, kteří ho prodávají s umělými vlákny.

Pokud pracujete s jemným cedníkem/sítkem, tak do něj vylijte směs a s pomocí vařečky se ji snažte procedit.

Co se týče mušelínu, musíte ho pořádně pomačkat. Někdy to skoro vypadá, že z něj to mléko doopravdy dojíte.

A to je vše. Vymačkané mandlové mléko přelijete do džbánu/nádoby/sklenice a uschováte do lednice, kde by mělo vydržet 3-5 dní. Před každým servírováním ho nezapomeňte důkladně promíchat/protřepat.

Co se týče zbylé dužiny, tu můžete usušit a vyrobit z ní mandlovou mouku nebo ji použít při pečení.

Nejrychlejší recept na mandlové mléko

Zdá se vám celý proces zbytečně náročný? Chtěli byste to dělat bez namáčení ořechů a odstraňování dužiny? V tom případě nahraďte hrnek mandlí cca 2 polévkovými lžícemi přírodního mandlového másla a v ušetřeném čase si jděte zalyžovat.